Jordeliv

Jordeliv

HET LINSSOPPA MED RED CURRY & KOKOSMJÖLK

SOPPORPosted by Victoria Sun, May 14, 2017 17:46:20
LINSSOPPA MED RED CURRY PASTE & KOKOSMJÖLK



God och mättande soppa som passar utmärkt som pastasås dagen därpå om det lyckas bli något över...

Tänk på att provsmaka då och då under tiden för den kryddningen jag gillar kanske inte faller alla i smaken. Ta mindre currypaste och chili om du inte gillar styrkan...

Till ca 3-4 personer behövs (beror ju alldeles på vilka matvrak som sitter till bords):

1,5 dl röda linser som kokas iordning för sig själva i en alldeles egen liten kastrull. Skölj linserna innan du kokar dem och de flesta röda linser kokas i 10 minuter med dubbelmängd vatten mot linser.
(man kan ha med linserna från början men jag tycker de fastnar i botten hela tiden och brända linser smakar skit)

De här ingredienserna blandar du samman i en gryta och fräser på en stund så grejerna mjuknar och smakerna får tränga fram i värmen:

1 stor morot grovt riven
1 hackad gul lök
3-4 vitlöksklyftor finhackade
0,5 tsk himalayasalt
1 msk red curry paste
2 krm chilipulver
några varv på svartpeppar kvarnen
rapsolja att fräsa detta i

YTTERLIGARE INGREDIENSER: 1 grönsaksbuljongtärning, 1 dl. vatten, 1 burk kokosmjölk (400ml), 1 burk krossade tomater (400 gram)2,5 msk tomatpuré... Som du gör så här med:

När nu kryddor, morot och lök fräst en stund så blanda i 2,5 msk tomatpuré och en söndersmulad grönsaksbuljongtärning och rör runt.
Häll sedan i 1 burk kokosmjölk och en burk krossade tomater samt 1 dl vatten.

Låt allt stå och småputtra 10-15 minuter under lock, rör om ofta i botten.
Häll över de kokta linserna i grytan så de får koka med på slutet.

Klart!
Strö över persilja eller annat smågrönt.
Tycker man soppan är för stark, varm eller tjock går det finfint att hälla i lite havredryck eller sojamjölk, den blir då mildare i smaken.