Jordeliv

Jordeliv

POTATIS I HINK & KRUKA

ODLINGPosted by Victoria Fri, May 12, 2017 10:09:31
POTATIS I HINK & KRUKA

När potatissuget sätter in på allvar i slutet av vintern och den egenodlade potatisen tagit slut... Hjälp finns att få! För att få egen potatis innan den man odlar ute i landet eller täckbädden är klar kan man starta tidigare.
Idag den 12:e maj har de som sattes i hinkar och krukor den 12:e april kommit så här långt (och det innan jag ens satt de andra sättpotatisarna i backen...):


Det är lite olika potatissorter i byttorna och en del är snabbare än andra.
Det är smidigt och enkelt och blir många kok innan de andra utomhus hunnit ikapp.

Gör så här:

Starta i mars/april. Förgrodda potatisen ljust och svalt, duscha dem gärna med en sprayflaska varje morgon så de inte torkar ut. När de har små fina knubbiga groddar är det dags.

Använd stora svarta krukor, baljor eller hinkar. Att de helst ska vara svarta är för att solljuset inte ska komma åt potatisarna så de blir gröna och oätliga.
Borra några hål i botten på krukorna/hinkarna och gärna en bit upp på kanten från botten runt om.

Fyll kärlen med ca 10 cm jord i botten och lägg ned 1-5 potatisar beroende på hur stort kärlet är. Räkna med ca 1 potatis för ca 6 liter utrymme.
Fyll sedan på med ca 5 cm jord till så att potatisen täcks. Vattna!
I början måste du ha potatisodlingen inomhus gärna 10-15 grader men max 30 grader. Sen är det bara att vänta på att blasten ska kika fram. När blasten kommit upp fyller man på med mer jord, det fortsätter man att göra allteftersom blasten växer. Potatisen under ska ju skyddas från solljuset. Glöm inte bort att vattna under tiden.

Ekipagen kan flytta ut när vädret tillåter och under nätter när frostrisken är över.
Just nu bor mina på kallverandan men med täckväv över sig på nätterna.

Lycka till & smaklig potatisspis!