Jordeliv

Jordeliv

Vetesurdeg

BRÖDBAKPosted by Victoria Mon, April 17, 2017 15:02:57
VETESURDEG



Det finns flera varianter på hur man gör surdeg, här är ett av dem...

Ingredienser

120 gram vetemjöl
120 gram vatten

Morgon, dag 1: Blanda mjöl och vatten i en glasburk av modell stor gurkburk/rödbetsburk/syltburk. Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur.

Kväll, dag 1: Fyll på med ytterligare 60 gram vatten och 60 gram vetemjöl i burken och rör om, sätt på locket igen, låt stå kvar i rumstemperatur.

Morgon, dag 2: Mata surdegen igen med 60 gram vatten och 60 gram vetemjöl och rör om. Glöm inte sätta på locket! Om din surdeg kommit igång litegrann med små bubblor kan du låta den flytta in i kylskåpet, annars låter du den stå i rumstemperatur till nästa dag.

Morgon, dag 3: Fyll på med 60 gram vatten och 60 gram vetemjöl och rör om, sätt på locket. Nu bör den ha kommit igång och ska flytta in i kylskåpet.

Dag 4 är din surdeg redo att användas. Annars är det bara att låta den vara kvar i kylen och mata den med lite vetemjöl och vatten och röra om ca två gånger i veckan.





Spara