Jordeliv

Jordeliv

Vetesurdeg

BRÖDBAKPosted by Victoria Mon, April 17, 2017 15:02:57
VETESURDEG



Det finns flera varianter på hur man gör surdeg, här är ett av dem...

Ingredienser

120 gram vetemjöl
120 gram vatten

Morgon, dag 1: Blanda mjöl och vatten i en glasburk av modell stor gurkburk/rödbetsburk/syltburk. Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur.

Kväll, dag 1: Fyll på med ytterligare 60 gram vatten och 60 gram vetemjöl i burken och rör om, sätt på locket igen, låt stå kvar i rumstemperatur.

Morgon, dag 2: Mata surdegen igen med 60 gram vatten och 60 gram vetemjöl och rör om. Glöm inte sätta på locket! Om din surdeg kommit igång litegrann med små bubblor kan du låta den flytta in i kylskåpet, annars låter du den stå i rumstemperatur till nästa dag.

Morgon, dag 3: Fyll på med 60 gram vatten och 60 gram vetemjöl och rör om, sätt på locket. Nu bör den ha kommit igång och ska flytta in i kylskåpet.

Dag 4 är din surdeg redo att användas. Annars är det bara att låta den vara kvar i kylen och mata den med lite vetemjöl och vatten och röra om ca två gånger i veckan.





Spara

Enkelt surdegsbröd

BRÖDBAKPosted by Victoria Mon, April 17, 2017 14:49:41
ENKELT SURDEGSBRÖD AV VETE & GRAHAM


Ett enkelt och gott surdegsbröd och smidigt att baka. Det blir tre limpor eller rundbullar eller som på bilden, två runda bröd och en limpa...

Ingredienser:

600 gram kallt vatten
20 gram jäst
300 gram vetesurdeg (i ett annat inlägg står recept till vetesurdeg)
900 gram vetemjöl
60 gram grahamsmjöl
1/2 msk himalayasalt

Gör så här:

Lös jästen i en del av vattnet, fyll sedan på med resten av vattnet. Häll i surdegen och rör om. Arbeta in mjöl och salt. Arbeta degen ca 15 minuter i hushållsmaskin eller dubbelt så länge för hand (muskelvarning!).
Låt degen vila med bakduk över i 30 minuter.

Forma degen till tre bullar som får vila i ytterligare 10 minuter under bakduk.

Platta till varje bulle vik en kant över halva och tryck till med handen, vik den andra delen över och tryck till igen. Forma till det bröd du önskar. Jag brukar använda jäskorgar men det går lika bra att rulla dem till fina limpor. Låt jäsa i 1 - 1 1/2 timme på smord plåt eller i jäskorgar.

Sätt ugnen på 250 grader med en tom långpanneplåt nederst.

När de jäst klart ska de som jäst i brödkorgar föras över till smord plåt, de som jäst på plåten ligger ju förstås kvar där...
Ställ in bröden i ugnen och häll genast en mugg kallt vatten på den nedersta långpanneplåten så det bildas ånga, så stäng snabbt luckan så ångan inte hinner fara ut! Sänk värmen till 200 grader.

Släpp ut ånga efter 20 minuter och fortsätt därefter att grädda 15 minuter till. Sammanlagt ca 35 minuter alltså. (eller tills innertemperaturen på bröden är 98 grader)

Låt bröden svalna på galler, vill du ha en fin skorpa på så låt dem svalna utan bakduk.

MUMS!



Spara