Jordeliv

Jordeliv

Täckt potatis

ODLINGPosted by Victoria Mon, May 22, 2017 13:27:18

Om man inte vill böka och gräva ihjäl sig för att få potatisar så kan man täckodla istället. Bra för miljön, maskarna och en själv! Och till nästa säsong har man även ett fint land gratis!

Man kan göra det på många olika vis men jag kör ut ett tjockt lager med fårstabb rakt på gräsmattan. Därefter lägger jag en massa gammalt hö på det i ännu ett lager. Sedan lägger jag ut potatisarna och täcker dem med ett lager hö.

Under resten av säsongen fyller man bara på med mera hö för att inte solen ska komma åt dem så de blir gröna.

Nästa säsong så har det under detta hötäcke bildats ett fint odlingsland där potatisen bökat åt mig och näring finns kvar i den tjocka stabben och maskar har arbetat. Men man ska akta sig för att gödsla potatis för mycket, den kan få svarta grejer inuti och bli vattnig.
Därför lägger jag ett lager hö på fårstabben. Fårstabb är inte lika stark näring som t ex häst eller hönsgödsel.

Det ser väldigt högt ut men nästa säsong har allt sjunkit och till slut blivit på samma nivå som den övriga marken. Och jag låter ankorna käka sniglar och snigelägg innan jag sätter ut potatisen, sen spärrar jag av så de inte förstör bädden...

POTATIS I HINK & KRUKA

ODLINGPosted by Victoria Fri, May 12, 2017 10:09:31
POTATIS I HINK & KRUKA

När potatissuget sätter in på allvar i slutet av vintern och den egenodlade potatisen tagit slut... Hjälp finns att få! För att få egen potatis innan den man odlar ute i landet eller täckbädden är klar kan man starta tidigare.
Idag den 12:e maj har de som sattes i hinkar och krukor den 12:e april kommit så här långt (och det innan jag ens satt de andra sättpotatisarna i backen...):


Det är lite olika potatissorter i byttorna och en del är snabbare än andra.
Det är smidigt och enkelt och blir många kok innan de andra utomhus hunnit ikapp.

Gör så här:

Starta i mars/april. Förgrodda potatisen ljust och svalt, duscha dem gärna med en sprayflaska varje morgon så de inte torkar ut. När de har små fina knubbiga groddar är det dags.

Använd stora svarta krukor, baljor eller hinkar. Att de helst ska vara svarta är för att solljuset inte ska komma åt potatisarna så de blir gröna och oätliga.
Borra några hål i botten på krukorna/hinkarna och gärna en bit upp på kanten från botten runt om.

Fyll kärlen med ca 10 cm jord i botten och lägg ned 1-5 potatisar beroende på hur stort kärlet är. Räkna med ca 1 potatis för ca 6 liter utrymme.
Fyll sedan på med ca 5 cm jord till så att potatisen täcks. Vattna!
I början måste du ha potatisodlingen inomhus gärna 10-15 grader men max 30 grader. Sen är det bara att vänta på att blasten ska kika fram. När blasten kommit upp fyller man på med mer jord, det fortsätter man att göra allteftersom blasten växer. Potatisen under ska ju skyddas från solljuset. Glöm inte bort att vattna under tiden.

Ekipagen kan flytta ut när vädret tillåter och under nätter när frostrisken är över.
Just nu bor mina på kallverandan men med täckväv över sig på nätterna.

Lycka till & smaklig potatisspis!
ÄRTSKOTT

ODLINGPosted by Victoria Tue, April 18, 2017 12:07:47
ODLA & MUMSA ÄRTSKOTT ÅRET OM


Enkelt och gott med ärtskott och vackert! Jag äter dem som tillbehör till maten, på mackan och kaninerna får lite ärtskott under vinter och vår när grönbetet är täckt av snö ute.

Du behöver:

1-2 dl. ekologiska torkade gula ärtor (kokärtor som man gör ärtsoppa av)

glasburk, tygbit och snöre/snodd

lågt kärl att odla groddarna i

jord & vatten


Gör så här:

1.
Blötlägg ärtorna i glasburken fylld med vatten i ca 24 timmar, vattnet ska täcka alla ärtor.

2. Skölj av ärtorna efter 24 timmar och lägg dem i en glasburk, nu utan vatten och sätt fast en tygbit över burken. Ställ burken mörkt och i rumstemperatur.

3. Skölj ärtorna helst två gånger om dagen, en gång om dagen funkar också...
Efter ca 3-5 dagar så har små groddar bildats på ärtorna. Häll då ut dem försiktigt på något plant kärl med kanter. Jag tog bästa blåbärspajformen...

4. Strö över ett tunt lager jord så alla ärtor täcks. Vattna och ställ på en ljus, solig plats. Håll jorden fuktig. Snart växer det så det knakar!


När ärtskotten väl börjar växa klipper man allt eftersom, ärtorna kan skjuta flera skott så även de man klippt av kan skjuta några skott ytterligare... Glöm inte bort att vattna!

LYCKA TILL! & SMAKLIG ÄRTSKOTTE-SPIS!