Jordeliv

Jordeliv

ALUNBETAT ULLGARN

FÄRGNINGPosted by Victoria Sun, April 16, 2017 22:01:56
FÖRBETNINGSRECEPT MED ALUN:

100 gram ullgarn

20 gram alun

5 liter vatten

termometer, gryta, rörpinne/slev

Gör så här:

1.
Lös upp alunet fullständigt i vattnet i en gryta, ta gärna en handvisp och rör och rör och rör... Vattnet ska bli klart, om det blir grumligt kan det behöva tillsättas ca 50 ml ättiksyra. (Vattnet man har kan vara något alkaliskt och därför blir blandningen grumlig)

2. För ner garnet omknutet i härvor och höj temperaturen sakta till 90 grader. Beta nu garnet en timme med temperaturen 90 grader. Passa grytan väl! Ullgarnet kan bli förstört om temperaturen stiger ytterligare och betningen kan bli förstörd om temperaturen sjunker för mycket. Så passa grytan hela tiden och rör om då och då så att alunet fäster överallt. Man ser oftast inte om betningen tar jämt, oftast ändrar garnet inte färg, så man måste röra i garnet så att man är säker på att det fastnar överallt.

3. Efter en timme tas garnet upp och sköljes.
Man kan låta garnet ligga kvar i badet och svalna men då måste man se till att inte en del av garnet flyter upp och ligger ovan vätskan, då kan det bli ojämn betning och färgning senare.

Betningen är färdig och det är bara att börja färga!

Vill man beta 200 gram garn tar man bara dubbel mängd vatten och alun...
FÄRGA MED SVARTA BÖNOR

FÄRGNINGPosted by Victoria Sun, April 16, 2017 21:44:25
FÄRGA ULLGARN MED SVARTA BÖNOR


DU BEHÖVER:

500 GRAM TORKADE SVARTA BÖNOR

ca 100 gram ALUNBETAT ULLGARN

ca 2-4 liter VATTEN (Du kan ta mindre/större mängd, bara bönorna är helt täckta av vatten. Mängden avgör även hur starkt färgbadet blir

Eventuellt ÄTTIKA

Stor skål att blötlägga bönor i
Glasburkar till färgningen

Hur stark färg man får beror på hur mycket vatten, garn och bönor man använder. Färgar man istället 200 gram garn med 500 gram bönor så kommer färgen bli svagare och ljusare. När man färgar med natur ingredienser är det inte säkert att man får exakt samma färg vid nästa färgartillfälle, trots att man använder sig av exakt samma mängder. Men det gör det hela extra spännande, man vet inte riktigt resultatet förrän man är färdig.

GÖR SÅ HÄR:
1. Blötlägg de torkade svarta bönorna i en stor skål med ca 4 liter vatten eller så pass att det hela tiden täcker bönorna, alla ska ligga under vatten. Låt dem ligga så i 48 timmar, rör om ibland.

2. Sila av bönorna så att vattnet hamnar utan bönrester i en skål för sig, det är bönspadet du ska färga med.

3. Gör härvor av garnet som ska färgas, knyt om löst på 3-4 ställen. Vill du kan du knyta några små härvor av olika ullgarn, t ex vit, ljusgrå, mellangrå, mörkare grå. Tonen och nyansen på garnet blir olika beroende på ullgarnets färg. Garnet jag färgade var betat med alun. (Under kategorin färgning i bloggen finns recept och tillvägagångssätt för att beta ullgarn med alun.)

4. Lägg garnet du vill färga i glasburk, fyll på av det färgade vattnet så att det täcker garnet. Jag hade en stor glasburk till en härva och sedan mindre glasburkar till de små härvorna. Låt ligga i burkarna 24-48 timmar. (Det blir starkare/mörkare färg ju längre det ligger.)

5. Efter 24 eller 48 timmar ta upp garnet och skölj rent det i ljummet vatten (var försiktig, ullgarn kan börja tova ihop sig om man hanterar det för kraftigt.)
En del av garnet fick ligga en stund i ren ättika efteråt, alternativt ättika/vatten blandning. Då ändrade sig färgen en nyans åt det rödare/lila hållet.


De här färgades i 24 timmar:
Garnet längst till vänster: Ljusgrått ullgarn, 24 h, efterbad i ättika.
Nästa garn som nummer 2: Ljusgrått garn, 24 h, inget efterbad.
Garn nummer 3: Vitt garn, 24 h, efterbad i ättika.
Garn nummer 4, längst till höger: vitt garn, 24 h, inget efterbad.

De här färgades i 48 timmar:

LYCKA TILL OM DU TESTAR ATT FÄRGA MED SVARTA BÖNOR!

Spara

Spara