Jordeliv

Jordeliv

VEGANBULLAR

SÖTEBRÖDPosted by Victoria Thu, October 26, 2017 11:17:55
SUPER SUVERÄNT GODA VEGAN BULLAR


Mamma som i hela sitt liv bakat bullar med komjölk, smör och ägg har istället börjat baka bullar efter det här receptet. Jag hade med mig en påse av dessa bullar när jag var på besök och hon undrade vad tusan jag gjort med bullarna för de var de godaste hon ätit. Jag gav henne mitt recept och här är det:

Ugn: 250 grader, ca 40-50 bullar beroende på hur stora man gör dem.

INGREDIENSER: (ekologiska)

Deg:
5 dl sojamjölk osötad
50 gram jäst för söta degar
1,5 dl rörsocker
0,5 tsk salt
1,5 tsk malen kardemumma
15-16 dl vetemjöl
125 gram mjölkfritt margarin Carlshamns rumstempererat

Pärlsocker och sojamjölk till pensling

Fyllning:
190 gram mjölkfritt margarin
2,25 gram rörsocker
3 msk kanel

Do like this:

1.
Smula jästen i en bunke, värm sojamjölken till 37 grader och häll den sedan lite i taget över jästen och rör om tills jästen löst upp sig.

2.
Tillsätt rörsocker, kardemumma och salt och rör om. Arbeta sedan ned mjölet men spara mjöl till utbakningen också, ta inte för mycket mjöl så deg och bullar blir hårda och torra. Klicka i det mjölkfria margarinet (ska alltså inte smältas) och knåda på så ini bängen om du inte har en hushållsmaskin som gör jobbet åt dej. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter till dubbel storlek.

3.
Rör samman fyllningen i en bunke med elvisp eller handkraft.
Förbered 2-3 plåtar med bullformar.

4.
När degen jäst klart ta upp den på lätt mjölat bakbord och arbeta samman degen. Dela den i två delar.

5.
Kavla ut den ena delen till en platta 25x50 cm och bred på hälften av fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i 2 cm tjocka bitar och lägg dem i bullformarna.
Gör likadant med den andra delen. Slå på ugnen till 250 grader. Låt dem jäsa övertäckta i 20-30 minuter.


6.
När de jäst klart så pensla de som ska in i ugnen med sojamjölk och strö på pärlsocker. Skicka in dem i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt dem sedan svalna på galler övertäckta med bakduk.

MUMS! MUMS!






Småbarnen kom fram till slut

GÅRDSLIVPosted by Victoria Tue, June 27, 2017 20:01:01
Snälla Ada, ät inte upp alla mina krusbär!Sju barn blev det, tre av äggen kläcktes aldrig. Fem hönsebarn och två tuppebarn. Fina, fina familjen ute och ställer till oreda bland rabarber, sätter skräck i maskar och småkryp och gräver fallgropar så man bryter benen av sig... I LOVE THEM!
Spara
Spara

Spara

BROR PÅ BORD!

GÅRDSLIVPosted by Victoria Tue, June 27, 2017 19:50:47
En liten kvälls-spanare! Mamma Signe tycker det är dags att komma ner...

Täckt potatis

ODLINGPosted by Victoria Mon, May 22, 2017 13:27:18

Om man inte vill böka och gräva ihjäl sig för att få potatisar så kan man täckodla istället. Bra för miljön, maskarna och en själv! Och till nästa säsong har man även ett fint land gratis!

Man kan göra det på många olika vis men jag kör ut ett tjockt lager med fårstabb rakt på gräsmattan. Därefter lägger jag en massa gammalt hö på det i ännu ett lager. Sedan lägger jag ut potatisarna och täcker dem med ett lager hö.

Under resten av säsongen fyller man bara på med mera hö för att inte solen ska komma åt dem så de blir gröna.

Nästa säsong så har det under detta hötäcke bildats ett fint odlingsland där potatisen bökat åt mig och näring finns kvar i den tjocka stabben och maskar har arbetat. Men man ska akta sig för att gödsla potatis för mycket, den kan få svarta grejer inuti och bli vattnig.
Därför lägger jag ett lager hö på fårstabben. Fårstabb är inte lika stark näring som t ex häst eller hönsgödsel.

Det ser väldigt högt ut men nästa säsong har allt sjunkit och till slut blivit på samma nivå som den övriga marken. Och jag låter ankorna käka sniglar och snigelägg innan jag sätter ut potatisen, sen spärrar jag av så de inte förstör bädden...





Mera bejjbisar!

GÅRDSLIVPosted by Victoria Mon, May 22, 2017 13:18:04

Äntligen har Ada ruvat fram sina bebisar! Som hon har väntat på detta!
Hela förra säsongen låg hon och väntade på bejbisar men inga blev det då vi inte hade någon tupp. Det skar i hjärtat på mig så nu hämtade jag 10 befruktade Hedemora ägg från en snäll granne och idag har hon äntligen fått kycklingar!
Jag vet ännu inte hur många de är där under hennes skyddande kropp och jag vill inte störa den lilla familjen heller. Tids nog får en veta hur många de blev... smiley





Bror & Lilla Brun

GÅRDSLIVPosted by Victoria Fri, May 19, 2017 08:54:53
Äntligen har första lammen kommit, friska, pigga och starka!
Tack käraste nån att det blev en bra förlossning och allt gick fint. Jag märkte vid 17.30 att nu är nog något på gång så jag förberedde och stannade i fårhuset. Klockan 21.00 föddes Bror, en svart & vit bagge och tjugo minuter senare kom Lilla Brun, en mörkbrun tacka. Resten av världen försvinner och en tackar moder natur för hennes underverk!




HET LINSSOPPA MED RED CURRY & KOKOSMJÖLK

SOPPORPosted by Victoria Sun, May 14, 2017 17:46:20
LINSSOPPA MED RED CURRY PASTE & KOKOSMJÖLK



God och mättande soppa som passar utmärkt som pastasås dagen därpå om det lyckas bli något över...

Tänk på att provsmaka då och då under tiden för den kryddningen jag gillar kanske inte faller alla i smaken. Ta mindre currypaste och chili om du inte gillar styrkan...

Till ca 3-4 personer behövs (beror ju alldeles på vilka matvrak som sitter till bords):

1,5 dl röda linser som kokas iordning för sig själva i en alldeles egen liten kastrull. Skölj linserna innan du kokar dem och de flesta röda linser kokas i 10 minuter med dubbelmängd vatten mot linser.
(man kan ha med linserna från början men jag tycker de fastnar i botten hela tiden och brända linser smakar skit)

De här ingredienserna blandar du samman i en gryta och fräser på en stund så grejerna mjuknar och smakerna får tränga fram i värmen:

1 stor morot grovt riven
1 hackad gul lök
3-4 vitlöksklyftor finhackade
0,5 tsk himalayasalt
1 msk red curry paste
2 krm chilipulver
några varv på svartpeppar kvarnen
rapsolja att fräsa detta i

YTTERLIGARE INGREDIENSER: 1 grönsaksbuljongtärning, 1 dl. vatten, 1 burk kokosmjölk (400ml), 1 burk krossade tomater (400 gram)2,5 msk tomatpuré... Som du gör så här med:

När nu kryddor, morot och lök fräst en stund så blanda i 2,5 msk tomatpuré och en söndersmulad grönsaksbuljongtärning och rör runt.
Häll sedan i 1 burk kokosmjölk och en burk krossade tomater samt 1 dl vatten.

Låt allt stå och småputtra 10-15 minuter under lock, rör om ofta i botten.
Häll över de kokta linserna i grytan så de får koka med på slutet.

Klart!
Strö över persilja eller annat smågrönt.
Tycker man soppan är för stark, varm eller tjock går det finfint att hälla i lite havredryck eller sojamjölk, den blir då mildare i smaken.




POTATIS I HINK & KRUKA

ODLINGPosted by Victoria Fri, May 12, 2017 10:09:31
POTATIS I HINK & KRUKA

När potatissuget sätter in på allvar i slutet av vintern och den egenodlade potatisen tagit slut... Hjälp finns att få! För att få egen potatis innan den man odlar ute i landet eller täckbädden är klar kan man starta tidigare.
Idag den 12:e maj har de som sattes i hinkar och krukor den 12:e april kommit så här långt (och det innan jag ens satt de andra sättpotatisarna i backen...):


Det är lite olika potatissorter i byttorna och en del är snabbare än andra.
Det är smidigt och enkelt och blir många kok innan de andra utomhus hunnit ikapp.

Gör så här:

Starta i mars/april. Förgrodda potatisen ljust och svalt, duscha dem gärna med en sprayflaska varje morgon så de inte torkar ut. När de har små fina knubbiga groddar är det dags.

Använd stora svarta krukor, baljor eller hinkar. Att de helst ska vara svarta är för att solljuset inte ska komma åt potatisarna så de blir gröna och oätliga.
Borra några hål i botten på krukorna/hinkarna och gärna en bit upp på kanten från botten runt om.

Fyll kärlen med ca 10 cm jord i botten och lägg ned 1-5 potatisar beroende på hur stort kärlet är. Räkna med ca 1 potatis för ca 6 liter utrymme.
Fyll sedan på med ca 5 cm jord till så att potatisen täcks. Vattna!
I början måste du ha potatisodlingen inomhus gärna 10-15 grader men max 30 grader. Sen är det bara att vänta på att blasten ska kika fram. När blasten kommit upp fyller man på med mer jord, det fortsätter man att göra allteftersom blasten växer. Potatisen under ska ju skyddas från solljuset. Glöm inte bort att vattna under tiden.

Ekipagen kan flytta ut när vädret tillåter och under nätter när frostrisken är över.
Just nu bor mina på kallverandan men med täckväv över sig på nätterna.

Lycka till & smaklig potatisspis!




Next »